ANSWERS TO QUESTIONS FROM
THE FIELD

e H, J. Graf, S.V.D.
I. READINGS OF MASS

Question:

Are we allowed to take Protestant translations of the Bible
in case there is no Catholic version available for the readings
during Mass?

Answer:

You refer to Canon 1399 of the Code of Canon Law which
states that “‘ipso fure are prohibited editions of the original
text and of ancient Catholic versions ... of Sacred Scripture
... and also translations of the same, which have heen made
or published by non-Catholies . .."”

But Vatican Il foresaw non-Catholics (Protestants) as co-
translators and therefore also co-publishers of versions of
Sacred Scripture: "Since the Word of God must be available
in all ages, the Church with material solicitude takes care that
suitable and correct translations be made, especially from the
original texts of the Sacred Books. If on occasion, with the
consent of ecclesiastical authority, such translations are pro-
duced as a common project with our separated brethren, they
may he used by all Christians” (Const. on Divine Revelation,
art. 22).

On June 14. 1966 a rnotification (“Post litteras”) of the
Sacred Congregation for the Doctrine of the Faith announced
that the Index of forbidden books and the censures connected
with its violation no longer have the force of ecclesiastical law
(ASS 58 (1966) 445). When the same Congregation was asker
subsequently whether Canon 1399 still remains in force it
answered in a decrcee of November 15, 1966 that it had been
revoked.

In view of these documents bishops began to grant the
“Imprimatur” to Protestant versions of Sacred Scripture. Well
known are the Catholic edition of the Revised Standard Version
and the Catholic edition of “Today’s English Version”. While
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the first compromises the entire Sacred Scripture the latter,
so far is available only in the New Testament and the Psalter.

From the foregoing it appears that your local Ordinary
may approve a Protestant version of Sacred Scripture for use
in the Church, in view especially that there does not yet exist
a Catholic translation. There are, however, efforts under way
to produce common versions of Sacred Scripture in the principal
local languages. Thev are being translated from the original
texts by Protestant and Catholic scholars together. This will
make these common versions far superior than most of the
present-day Protestant versions which have not been translated
from the original text, but are frequently “translations of
translations”, mostly from English into the local languages.

II. CONFIRMATION
Queslions:

I am an eassistant in a big rural parish, in charge of the
catechetical instruction of our barrio schools. Many of these
children have not been confirmed in infancy, because the bis-
hop comes only once a year to the perish for Confirmation,
and plenty of people cannot come then, or simply do nct get
the opportunity. FEven later on many of these children have
only a small chance of ever being confirmed,

I have equally to prepare couples for marriage who not
seldom have not been confirmed. But when asked, they are
willing to receive Confirmation, if only I could give them the
sacrament here and there. Can I not give them the opportunity,
and give them the sacrament gratis? Therefore, I ask you:

1. Do I have “de iure” the faculty to.prepcre for and admin-
ister Comnfirmation to these children and adults?

Answer:

Bisheps and those local Ordinaries who are mot bishops
have certainly the faculty. After the publication of the new
rite of Confirmation the law gives the same faculty to
parish priests and to those who hold equivalent positions
under certain circumstances. The guidelines grant the faculty
to confirm “de iure” also to you as assistant parish priest in
four well-defined cases:

a. when you baptize an adult and have prepared him from
baptism;
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b, when you baptize a child, old enough for catechetical
instruction, and you gave "this previous, necessary ins-
truction;

¢. when you admit a validly baptized adult (e.g., a Luthe-
ran) into the full communion of the Church:

d. in danger of death, provided a bishop cannot be had.

If you prepare children of grade school age for Confirma-
tion, you do not have “de iure” the faculty, to confirm them.
But the bishop may, according to article 8 of the introductory
guidelines of the Ritual of Confirmation, in case of true neces-
sity and for special reasons, associate priests with himself in
the administration of this sacrament. Among the priests men-
tioned are also those “who have taken a special part in the
catechetical preparation of the candidates.”

In principle, our bishops decided to abandon infant Con-
firmation and celebrate this sacrament later on, e.g., at the
end of the vears in elementary school. Therefore, they reserve
the faculty to confirm these children for themselves,

Neither have you the faculty *de iure” to confirm those
people whom you prepare for mairiage, since their case is not
mentioned in the introductory guidelines of the ritual of Con-
firmation.

2. Do I have the duty to ask the bishop for a permanent and
general permission to confirm in these cases?

Answer:

You want to have this faculty to confirm in two well-
defined cases: for grade school children who have not yet heen
confirmed, and for adults who want to get married. Since our
bishops want to raise the Confirmation age anyhow, it does
not seem advisable that you apply for the faculty to confirm
these children,

There seems to exist a more urgent situation when people
who want to get married have not yet heen confirmed. Canon
1021, £ 2 says: “Catholics who have not yet received the sacra-
ment of Confirmation should receive it before hemg married.
if they can do so without grave inconvenience.” For most of
these people a special trip to the bishop before they get married
would be toe great an inconvenience. To join in a public cere-
mony together with babies or also with grade school children
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at the occasion of the annual fiesta would be for them a grave
embarassment. As the above-quoted Canon proves, the Church
desires these people to receive Confirmation. The occasion of
their wedding seems to be a Jast chance to receive this sacra-
ment.

Unfortunately, if you ask the bishop for this permission, he
cannot grant it. Qutside the cases already outlined above, 1
know of no legal basis for the bishop to grant such a faculty
to an assistant parish priest. The Decennial Faculties for the
Philippines (Dec. 6, 1969) allow the bishop to grant the faculty
to priests (quatenus fieri potest) constituted in some ecclesias-
tical dignity ... but never to “simple priests.”

From the wording of this faculty, it seems that the “mens
est” that some dignitary from outside the parish should be the
one to confirm, perhaps in order to preserve a special reverence
for the sacrament. In view of the new decree on Confirmation,
which allows several cases wherein a simple priest can confirm,
it would also seem that this “mens” has been changed. There
fore, perhaps the Apostolic See would be willing to change the
tenor of the above-quoted faculty, if the bishops of the Philip-
pines would request it.

The same problem came up also during the meeting of the
Bishops' Conference, July 4-7, 1972: “Also candidates for mar-
riage who are not vet confirmed should be informed during
premarital courses of the importance of this sacrament, but
Confirmation should not be given immediately before marriage.
The recommendation of the commission to delegate parish priests
(not assistant parish priests) was not formally taken up” (Lit.
Information Bell, T (1972) 114) 2

IIl. ANOINTING OF THE SICK

Question:

Can we ask our local Ordinary or harec we to resort to
the National Liturgical Commission to implement on an ex-
perimental basis the rite of the Anointing of the Sick?

'T am deeply grateful to Fre. Mel Brady, O.F. M, Tor his invaluable
information concerning the wroblems of Canon Law connected with this
question,
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Answer:

Your local Ordinary may ask the Congregation for Divine
Worship. *“Notitiae”, the official periodical of the same Con-
gregation carries at certain intervals notices that certain dio-
ceses obtained this faculty from Rome “ad experimentum.” In
1971 the archdiocese of Washington, U.S.A. obtained this privi-
lege (p. 263). and in 1972 the whole ecclesiastical province of
Detroit, U.S.A. (p. 12).

The rite that is usually granted “ad experimentum”™ can
easily be found in an English translation in “Amen' 42 (Dec.
1970}, p. 137-142: *Anointing the Sick at Lourdes'). The same
issue shows that this experimental rite has been used as early
1970 in the Philippines. I have to warn you, however: the
definitive rite of the Anointing of the Sick is to be published
soon (Sunday Ereminer (Hongkong), Sept. 15. 1972, p. 4) and
is not identical with the experimental rite published earlier, as
is also shown in the nreliminary translation of the International
Committee for English in the Liturgy (ICEL) of the final
rite. for some time available to our hishops.

1V. WEDDING RITES

Question:

Do we have a rtite for marriage celebration for “munsiba-
dos” — those who live together without being married, but
who want now to get married? Priests found out that the new
marriage rite is not so appropriately applicable to them.

Answer:

Some priests were formerly content, to ask just in the
sacristy for the consent of these people. This would he the bare
minimum,_ but is certainly not the mind of the Church and also
does not meet the expectations of many of these people.

In case they are ready, offer these couples the benefit of
the full marriage celebration. In case thev are reluctant, one
may adapt the rite to some extent to the situation. Even then,
the rite should not be too simple and prosaic. As a minimum
I would consider the following adaptation of the marriage rite
outside Mass (chapter II):
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1. Service of the Word

From among the four opening prayers offered there, the
first seems to be the best suited; it speaks only of the fact
that “they pledge their love today.” One may eventually take
only one single reading, preferably one from the gospels, e.g.,
M¢t. 22:35-40 (“This is the greatest and the first commandment.
The second is similar to it.””) or Jn 15:9-12 (“Remain in my
love.”}. In a few words the priests is then to prepare the couple
for their consent. Good models of short wedding homilies are
found in Geood Tidings-Amen, Sept./Oct., 1971 by Fr. Mel Brady,
OFM and Nov./Dec., 1971 by Fr. Carl Schafer, OFM.

The following words from Fr. Schafer’s homily could suf-
Tice: “As martied people you belong entirely to each other; you
will be one in mind, one in heart, and one in affections, What-
ever sacrvifices vou may be required to make to preserve this
common life, always make them generously. Sacrifice is hard.
Only love can make it easy: and perfect love can make it a joy.
We are willing to give in proportion as we love, and when Jove
is perfect, the sacrifice is complete. God loved the world so
much that he gave his only Son, and his Son loved us s¢ much
that he gave himself for our salvation. 'A man have no greater
love than to lay down his life for his friends.’

“No greater love can come to your married life than pure
love, loval and true to the end. May this love with which vou
give now your consent never fail but grow deeper as the yvears
£o on.”

After such a prepartion one may omit the allocution and
the scrutiny of the ritual. because article 14 of the introduction
savs: “Within the rite of the sacrament of Matrimony, the ar-
vangement of its parts may be varied.’ If it seems more sui-
table, even the questions Dbefore the consent may he omitted
as long as the priest asks for and reeceives the consent of the
contracting parties.”

2. Exchange of Consent

Only the first question needs to be asked from each of the
couple since the ritual states: “In the case of validation the
cecond and third questions are optional.” The priest adds then
the confirmation of the marriage bond.

_If the people have no rings of their own, the blessing and
giving of the rings is preferably omitted. The Constitution
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of the Liturgy of Vatican II stresses the truthfulness of the
liturgical signs so much that it seems to be a “pious lie” to
give first the rings, and right afterwards take them back again.

3. Prayer of the Faithful and Nuptial Blessing

As can Dbe seen in the rite (p. 36) the concluding formula
of the Prayer of the Faithful is at the same time the nuptial
blessing, a fact that will equally shorten and simplify the cele-
bration. The communion rite is optional,

4. Conclusion of the Rite

The conclusion of the rite is the usual one as given in the
ritual for weddings outside Mass, This whole rite as outlined
here will not last longer than about ten minutes.

V. DIVINE OFFICE

Question:

How many readings are we supposed to pray on the dif-
ferent liturgical days, as on solemnities, feasts and memorials
and with what responsories?

Answer:

According to the new Liturgy of the Hours and the "“Interim
Norms for the Divine Office” of Nov, 11, 1971 (Boletin Ecle-
stastico 45(1971) 762-766) all liturgical days have only two
readings for the Reading Office (former Matins): one from
Sacred Scripture, the other from ecclesiastical writers (or a
hagiographical reading).

The Latin “Liturgy of the Hours” provides two readings
for every day. For the Interim Breviaries matters are somewhat
complicated concerning the patristic reading. The English
Chapman edition simply states: “When the patristic or hagio-
graphical reading is required, it will be necessary, if using
this interim edition, to refer to the present (i.e., old) Roman
Breviary’ (p. XXVI). The American Interim Breviary offers
a patristic reading on relatively many occasions. For the other
davs it refers to the solution offered for those who still use the
old Roman Breviary (p. 28%).

For those who still say their Office according to the Roman
Breviary the following interim rules are to be observed:



LITURGICAL QUESTIONS 647

a. When the Office has three Nocturns (as on solemnities
and feasts — the former feasts of first and second class) the
biblical reading is made up of the three lessons of the first
Nocturn, joined into one. The patristic reading is made up of
the readings of the second Nocturn, similarly joined into one.

b. After each reading a responsory is to be said, freely to
be chosen from one of the three found in each Noctrun.

¢. If the Office has only one Nocturn, not only the biblical
reading is to he recited, but also a patristic one. For the latter
one may take the hagiographical reading of the saint on memo-
rials, Otherwise one should possibly follow the permission of
the general instruction of the Liturgy of the Hours: “On ferial
days ‘throughout the veay', and, if it seems suitable even during
Advent, Christmastime, Lent and Eastertide, a quasi-continuous
reading may be taken from a work of one of the Fathers. This
work should he in harmonv with the spirit of the Bible and
the Liturgy’ (n. 250; ¢f. Notitice 7 (1971} 384). The expres-
sion “patristic reading” has to be taken here in a wider sense
and means sections and works “from Catholic writers outstan-
ding for their teaching and holiness of life” (n. 162).



