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On leaves o£ absence
ISSUE: Whether an employee who has been 

enjoying permanent status but whose promotional 
appointment has been approved by the Civil Service 
Commission as temporary under Section 24 (c) Re­
public Act No. 2260, as amended (now Section 25 (b), 
Presidential Decree No. 807), may be granted mater­
nity leave of absence with full pay.

FACTS: Mrs. X started her services with the 
government on February 2, 1970, under permanent 
status until September 14, 1975; that on September 
15, 1975, she was promoted to Statistician I, an ap­
pointment which was attested by this Commission as 
temporary; that while under such temporary status of 
appointment, she filed her application for maternity 
leave.

RULING: The Commission ruled that the mater­
nity Leave Law (C.A. 647, as amended, Section 12, 
Civil Service Rule XVI) is essentially a social legisla­
tion and recognizes the very important function of 
motherhood, so that it gives to married woman em­
ployee early possible protection and assistance relative 
to her delivery by way of maternity leave benefits. 
Such being the case, it must be so interpreted as to 
effectuate the purposes for which it was enacted and 
to insure that the benefits granted therein are not 
unjustly denied. It will be observed that the pertinent 
provision therein which reads:

“XX XX XX

(a) Permanent or regular employees who have 
rendered two or more years of continuous service 
shall be entitled to 60 days with full pay. The two 
or more years service should be under regular and 
permanent appointment exclusive of^rvice under 
provisibhaT 65" temporary status.”

x

does not clearly indicate the relation of time between 
the two years mandatory period of service under 
permanent status and the moment of delivery. How­
ever, it explicitly provides that the period of service 
up to the time the benefit is availed of must be con­
tinuous and uninterrupted.

As it appears that the services of Mrs. X have 
been continuous from the time of her original appoint­
ment to the present and she has held a permanent 
appointment for more than two years, she satisfies 
the requirement of the law to be entitled to maternity 
leave with full pay.

Query was, therefore, answered in the affir­
mative.

SOURCE: CSC Letter dated January 14, 1976 
to the Executive Director, Dangerous Drugs Board, 
Manila

On cultural minorities
ISSUE: Whether a member of a cultural minor­

ity who is not a civil service eligible may be granted 
permanent status in appointment.

RULING: The Commission ruled that the priv­
ilege granted to cultural minorities under the provi­
sions of Section 23 of Republic Act No. 2260, as 
amended, is not a grant of civil service eligibility but 
is an exception to the constitutional provision that 
appointment shall be through merit and fitness to be 
determined as far as practicable by competitive ex­
amination. The said constitutional provision must 
always prevail and in keeping with this mandate, only 
persons who have qualified in an appropriate exam­
ination should be given permanent status of appoint­
ment Accordingly, if a person has not qualified in an 
appropriate examination, even if he is a member of 
the cultural minorities, he should be extended only a 
“temporary” employment To do otherwise would be 
to disregard the fundamental requirement that ap­
pointments shall be made only according to merit 
and fitness.

Moreover, the provision contained in Section 
23, R.A. 2260, as amended, pertaining to cultural 
minorities, being an exception to the general rule 
requiring qualification in an appropriate examination 
for appointment in the competitive service, should be 
construed strictly. Hence, when the law provides that 
the examination requirements may be dispensed with 
“whenever the appointment of persons belonging to 
said cultural minorities is called for in the interest 
of the service as determined by the appointing author­
ity,” with the concurrence of the Commissioner of 

Civil Service, “there must be a showing that a deter­
mination to that effect by the appointing authority 
has been made with the concurrence of the 
Commissioner.”

The provision that the examination require­
ments are dispensed with only “when not practicable”, 
means that no examination was given in the place 
where the cultural minority is proposed to be ap­
pointed. In case there were examinations given in 
the place, then the examination requirements are 
deemed “practicable” and the eligibles in that locality 
shall have preference over non-eligible members of 
the cultural minorities. This was the interpretation 
given to the provisions of RA 2260 on the matter.

If under Republic Act No. 2260, before its 
amendment by Republic Act No. 6040, a non-eligible 
member of the cultural minorities is extended only a 
temporary appointment in the competitive service, 
this Contmission cannot find any reason why he 
should be extended a permanent appointment under 
RA 6040 when the same provision was copied verva- 
tim in the amendatory provision of Republic Act No. 
6040. For in accordance with well-settled rule on 
statutory construction:

“Where a statute, or provision thereof, has been 
reenacted by the legislature in the same or substantial­
ly the same language, the lawmakers are presumed 
to have adopted the previous authoritative construc­
tion, whether judicial, legislative or administrative, 
which has been placed upon such statute or provi­
sions, unless the statute reenacted clearly indicates a 
different intention.” (Gonzaga, Statutes and Their 
Construction, 1st Ed. p. 235) (Emphasis supplied).

Moreover, attention is invited to the provisions 
of Section 23, Article VIII of Presidential Decree No. 
807 which states:

“Section 23. Cultural Communities-In line 
with the national policy to facilitate the integration 
of the members of cultural communities and accele­
rate the development of the areas occupied by them, 
the Commission shall give special civil service exam­
inations to qualify them for appointment in the civil 
service.”

SOURCE: CSC 2nd Indorsement dated April 8, 
1976 to the Chairman, Commission on Audit

On contractual* s leaves
QUERY: Whether personnel employee on con­

tractual basis whose contracts are renewable every 
month and whose services are continuous, fall within 
the coverage of Section 14, Rule XVI of the Civil 
Rules which grants vacation and sick leave benefits 
to casual or emergency employees.

RULING: Contractual personnel or persons on 
contract basis belong to the noncareer service as de­
fined in Section 6(4), Article IV of Presidential De­
cree No. 807, dated October 6, 1975, which reads:

“(4) Contractual personnel are those whose em­
ployment in the government is in accordance with 
a special contract to undertake a, specific work or 
job, requiring special or technical skills not available 
in the employing agency, to be accomplished within 
a specific period, which in no case shall exceed one 
year, and performs or accomplishes the specific work 
or job, under his own responsibility with a minimum 
of direction and supervision from the hiring agency.”

In view of the nature of their employment, 
contractual personnel undertake to do a piece of 
work for the government under their own responsibil­
ity with minimum interference, on the part of the 
government agency in the performance or accomplish­
ment thereof. As such they do not enjoy privileges 
accorded ordinary employees such as vacation, sick, 
and maternity leaves, retirement benefits and gratui­
ties in as much as the contract itself is the law that 
governs such personnel and the contracting agency. 
Since the personnel thereat are hired on contractual 
basis, they are not, therefore, within the coverage of 
Section 14, Rule XVI of the Civil Service Rules. The 
benefits accruing to said personnel will depend upon 
the terms of the respective contracts.

In connection with contracts of employment, 
attention is invited to Resolution No. 117-A, s 1975 
of this Commission, pertinent portion of which states:

1. The contractual employee shall undertake 
a specific work or project to be completed within a 
limited period, not to exceed one year;

2. The contractual employee shall have special 
or technical skills not available in the employing 
agency;

3. The contractual employee shall perform or 
accomplish his work under his own responsibility 
with minimum direction and supervision from the 
hiring agency; and

4. In the case of aliens, a contractual appoint­
ment shall be extended only if it can be shown that 
the expertise possessed by the alien is not available 
locally.

Also pertinent is the Civil Service Memorandum 
Circular No. 15, series of 1963, which reads:

“In view of the above-cited provisions of the- 
Civil Service Law and the Revised Civil Service Rules, 
and in the exercise of the power of this Office to 
enforce, execute and carry out the Constitutional and 
statutory provisions on the merit system, it is hereby 
enjoined that proposals to employ persons on contract 
basis under Section 6 of Republic Act 2260 should 
first be submitted by the appointing officers to the 
Commissioner of Civil Service for the purpose of 
determining whether or not the proposed employment 
is properly a contract within the meaning of the 
pertinent provision of the Civil Service Law and 
Rules.”
SOURCE: CSC 1st Indorsement dated January 20, 
1976 to the Office of the President.

On maximum salaries
ISSUE: Information was requested on which provi­
sion should prevail-Section 9 of Republic Act No. 
2260, as amended, or Section 16, Rule III on the New 
Rule on Personnel Actions and Policies promulgated 
to implement certain provisions of Presidential Decree 
No. 807.
RULING: The Commission ruled that Section 9 of 
Republic Act No. 1260, as amended provided for 
maximum salary allowable to civil service eligibilities. 
On the other hand, Presidential Decree No. 807 which 
took effect on October 6, 1975, does not contain a 
similar limitation of maximum salary for civil service 
eligibilities. This becomes more apparent when we 
consider that the same expressly provides for the 
classification of positions in the Career Service into 
different levels on the basis of the required educa­
tional qualifications for the positions, namely: First, 
second, and third levels (Sec. 7), and accordingly, 
prescribes the appropriate eligibilities for the said dif­
ferent levels of positions, thereby rendering the im­
position of salary limitation not legally tenable be­
cause under this system of leveling of positions, the 
salary should attach not to eligibilities but to the 
positions, corresponding to the levels to which these 
positions belong.

Hence, the provision of Section 16, Rule III in 
the New Rule on Personnel Actions and Policies 
reads as follows:

“A salary ceiling shall not be attached to any 
civil service eligibility. The appropriateness of an 
eligibility for a position, therefore, shall not be af­
fected by any increase in the salary of such positions.” 

The query for which opinion is sought is thus 
answered accordingly.

SOURCE: CSC 1st Indorsement dated March 16, 
1976, to the Secretary of Finance, Manila. □


